Dineke BlogtOp deze pagina probeer ik regelmatig te bloggen over onderwerpen die betrekking hebben op onderdelen van mijn werk, mijn leven en van de dienstverlening van Mediation & Coaching Twenterand. 

Narcisme: Gedragsstoornis in een rookgordijn!

Herken je dat? Dat gevoel van klein zijn, dat gevoel van nietig zijn? Dat gevoel van er nooit aan kunnen tippen waar die ander toe in staat is, of zegt toe in staat te zijn, of zegt allemaal wel niet te doen.

Zo groots, zo perfect, zo feilloos?

Zo, en nu terug naar jezelf. Hoe zit het thuis, op je werk, op school? Heb je daar dat gevoel ook? Wordt dat veroorzaakt door één persoon?

Het gevoel dat je voortdurend op je tenen moet lopen? Je het nooit goed kunt doen voor die ene waarvoor je het graag allemaal goed zou willen doen? Je wordt steeds bekritiseerd, gekleineerd en van het kastje naar de muur gestuurd? Doe dit, doe dat? Dat kun jij toch niet!

Hoe is je relatie dan met je partner, ouder, werkgever of leidinggevende? Is dat normaal? Word je gemanipuleerd om dingen te doen die je eigenlijk niet wil doen? Twijfel je wel eens aan jezelf of je het wel goed ziet of ligt het toch aan jezelf en heeft die ander gelijk?

Schaam je je wel eens voor hoe het er thuis aan toe gaat? Durf je het zelfs je beste vriendin niet te vertellen of je familie? Zouden ze je geloven als je vertelt hoe jij je leven ervaart?

Is er dan niemand die ziet hoe de persoon die zo charmant, galant, lieflijk, slim, correct, perfect, sociaal, intelligent en aimabel, JOU achter dat rookgordijn van charme geestelijk en soms zelfs fysiek kapot maakt?

Nee, voor de buitenwereld is de relatie (in welke vorm dan ook dat je tot die persoon staat) perfect!

Er is niemand in jullie omgeving die ziet hoe moeilijk jij het in werkelijkheid hebt.

Er is ook (bijna) niemand die je gelooft wanneer je het zou vertellen hoe jij geleden hebt in een relatie. Zelfs je naasten niet!

Sterker nog, sommigen die dan wel wat gemerkt hebben, hullen zich in stilzwijgen uit angst voor repressailles van de NARCIST!

En ik weet dat deze heel ernstig kunnen zijn. Dus die angst is heel begrijpelijk!

Een mooie spreuk uit de Krachtbundel van Stichting Zijweg (www.stichting-zijweg.nl), waar ik ambassadeur voor ben, zegt:

What hurts the most, is nog the cruelty of the oppressor, but the silence of the bystander!

Als ik naar mijn cliënten kijk, verwoord ik het zo:

Je voelt je klein en alleen,

en je begrijpen doet geen één,

Niemand die door het rookgordijn ziet,

Jou pijn, de vernedering en jou verdriet!

Herstel van narcistisch misbruik is een lang traject omdat men vaak al jarenlang in een dergelijke relatie zit en zwaar getraumatiseerd is. Cliënten hebben eveneens al diverse trajecten doorlopen bij eerstelijns zorg kanalen maar daar niet de baat gevonden die ze zochten. Het hiaat in de hulpverlening zit in de erkenning van de situatie waarin men jaren heeft gezeten en het gebrek aan kennis van en over narcisme.

 

Mediation & Coaching Twenterand heeft hier in de afgelopen jaren veel ervaring in opgedaan en inmiddels al veel mensen mogen begeleiden. De begeleiding van de “overlevenden”, zoals we slachtoffers van narcistisch misbruik noemen, geven wij vorm door enerzijds kennis te verschaffen over narcisme en anderzijds te werken aan het terugvinden van het verdwenen zelf-beeld en gevoel van eigenwaarde.

Herken je jezelf in bovenstaande? Wil je meer informatie hierover? Dat kan.

Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak om te zien wat we voor jou kunnen betekenen via het contactformulier van deze website. Of stuur een mail naar: info@mediationtwenterand.nl