Dineke BlogtOp deze pagina probeer ik regelmatig te bloggen over onderwerpen die betrekking hebben op onderdelen van mijn werk, mijn leven en van de dienstverlening van Mediation & Coaching Twenterand. 

Yes!! Ik zit in een depressie!!

Ik hoor u denken: “Pffffft ben je wel lekker. Ik heb echt geen depressie nodig!”

Ja, hoor ik voel me kiplekker omdat ik ook best wel eens in een depressie zit of een paar dagen niet zo lekker in mijn vel om wat er zo af en toe ook op mijn pad komt.

Hoewel ik bijzonder positief ben ingesteld, en mensen die me kennen weten dat ik eigenlijk altijd alles positief weet af te sluiten, drijven er bij ons ook wel eens donkere wolken boven Kreuzendijk 1! Ik zal de laatste zijn die dat ontkent.

Ik heb zelf ook wel eens in een echte burnout gezeten: niet meer slapen, alleen maar doorgaan, werken, kinderen verzorgen, ouders verzorgen, ziekte, ellende, noem het maar op! Ja hoor, niets menselijks is mij vreemd hoor.

Toch ben ik dankbaar voor die perioden in mijn leven!

Ten tijde zelf ook? Nee, wat denk je zelf! Ik wilde het liefst heel ver weg rennen! Janken, smijten met alles wat me maar voor handen kwam, me het haar wel eens schreeuwend uit het hoofd trekken!

Waarom ben ik dan dankbaar dat ik die perioden heb gekend?

Ik heb ontzettend veel geleerd!

Mijn grenzen leren kennen en ook leren dat ik deze kenbaar moet maken aan de mensen om mij heen. Dat ik ook niet onfeilbaar ben en dat het leven inderdaad niet altijd over rozen gaat.

Ik heb ook leren vechten. Leren vechten om dat te behouden wat ik had maar ook geleerd om dankbaar te zijn voor alles wat ik had/heb en alle mooie dingen die het leven ons toch brengt. Ook de allerkleinste dingen!

Want in een periode van depressie zie je dat allemaal niet. Je bent aan het overleven. Je wilt niet toegeven aan je “zwakte”, het voelt als falen!

Toch is het dat niet. Het is een teken (!) dat het ANDERS BETER kan! Oud-cliënten die dit lezen beginnen nu te grijnzen. Ik weet het zeker!

Dat is wel mijn stokpaardje. Ik ga er van uit dat mensen dingen doen met de juiste intenties en de goede bedoelingen en  met het inzicht en kennis die ze dan hebben.

Is dat dan FOUT als het niet goed gaat of niet lukt? Nee, het kan hooguit ANDERS BETER!

Echter omdat je pas ACHTERAF kunt zien wat je anders had kunnen doen , omdat je geleerd hebt dat de wijze nu niet uitpakte zoals je had gehoopt, leer je van die momenten dat het even niet meezit! En is een depressie of burnout wel een hele ellendige periode maar we hebben deze nodig om:

Te leren hoe het ANDERS BETER kan voor de toekomst!

Meer te genieten van de perioden dat het leven je toelacht!

Te beseffen dat er na een, soms heel diep,  dal, wel weer een piek(je) komt!

Zit je in een dal? En zie je even niet hoe je er uit kunt komen? Aarzel niet om me eens te bellen of een bak koffie te komen drinken. Het is nooit zo donker of het wordt wel weer licht!

Dineke